
Asociația Miliția Spirituală anunță lansarea proiectului „Spraying History”, un proiect de remodelare vizuală a spațiului interior al Facultății de Istorie a Universității din București.
Facebook page : Spraying History
Spraying History are drept scop crearea unui mediu alternativ în spațiul Facultății de Istorie a Universității din București, menit să stimuleze creativitatea, gândirea critică, implicarea civică și participarea publică a studenților și profesorilor. Proiectul propune redefinirea spațiului prin realizarea a două picturi murale de tip graffiti, de mari dimensiuni, pentru a produce un impact vizual semnificativ. Obiectivele generale constă în acțiuni de rememorializare a unor evenimente semnificative din istoria recentă a României – Revoluția din 1989 și Piața Universității din 1990 – care fac prea puțin obiectul cercetării istorice sau sunt demonetizate și recontextualizarea critică a celor două evenimente în vederea recuperării unor sensuri pierdute în amnezia discursului public postdecembrist.
Activitățile proiectului vor cuprinde, pe lângă realizarea celor două picturi murale – pentru care va avea loc un call public în cursul lunii martie, organizarea a două evenimente culturale de tip debate&screening, a două ateliere de stencil-uri și a unei galerii de stencil-uri realizate de studenți. Pagina de Facebook a proiectului se va constitui într-o bază de resurse referitoare la arta stradală și la artiștii grafferi din România și de pe mapamond.
Premise :
Spațiul facultății de istorie a fost gândit să fie extrem de sobru, limitat în decor și expresie, pentru a sluji exclusiv aspectului său funcțional. Dar timpurile au evoluat, iar această instituție de învățământ superior și-a asumat în prezent, în virtutea Cartei Universității, și o altă misiune, pe lângă cea de instruire: aceea de a dezvolta aptitudini și atitudini civice, de a-și forma studenții ca cetățeni responsabili și implicați. Acest deziderat se realizează nu doar prin educație formală ci și informal, prin intermediul artei și prin calitatea mediului de învățare.
Forma de artă modernă numită graffiti a fost, chiar de la începuturi, în general și în mod intenționat exclusă din lumea instituționalizată a artei. Și totuși, este o mișcare culturală și estetică legitimă, născută dintr-un spirit revoluționar și o dorință de rezistență. Ne propunem să aducem arta stradală în spațiul facultății de Istorie și, prin acest gest de recuperare artistică, să îl conectăm la această formă de artă atât de vitală.
Provocarea proiectului constă în a depăși polarizări de tipul afară-înăuntru, arta cultă versus arta străzii, spațiu universitar versus spațiu public, contemplare versus acțiune. Polarizări invocate prea des pentru a diviza, a eticheta și a controla aspecte din viața individului. Personalizarea pereților facultății cu aspecte atât de semnificative din istoria contemporană le poate permite studenților să-și aproprieze spațiul de studiu, să se familiarizeze cu aceste două momente fundamentale ale istoriei noastre recente, la care ei nu au asistat personal pentru că nu erau încă născuți și să fie confruntați direct, vizual, cu tematica participării cetățenilor la crearea istoriei lor democratice și europene.
Ne propunem, de asemenea, recontextualizarea critică a evenimentelor în vederea recuperării unor sensuri pierdute în amnezia discursului public postdecembrist. Acest demers reprezintă punctul de plecare pentru un exercițiu de educație civică și gândire critică despre istoria drepturilor sociale și politice în România secolului al XX-lea. Totodată, rememorializarea acestor fragmente din istoria locală în spațiul fizic al locului unde, prin excelență, se învață istorie poate duce la dezvoltarea mecanismelor identitare locale și la dezvoltarea unei conștiinte civice.
Miliția Spirituală este o organizație de nișă axată pe cultura protestului și promovarea cetățeniei active. Proiectele asociației s-au concentrat pe educația cetățenească în facultăți și licee, pe crearea unor spații interactive care să favorizeze relațiile interumane, gândirea critică și cetățenia activă și pe restituirea memoriei colective. Din 2013 încoace tabăra de activism CRIM a format sute de tineri în spiritul valorilor democratice. Pe lângă aceste proiecte ample, Miliția Spirituală este prezentă în spațiul public cu acțiuni directe care se constituie ca reacții publice față de acțiunile instituțiilor publice și în mișcările de stradă.
Proiectul se desfășoară în perioada 27 februarie – 20 decembrie 2020, în parteneriat cu:
– Facultatea de istorie a Universității București
– Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane.
Parteneri media: Zeppelin, VICE România, Radio Guerrilla.
Parteneri social media: Urban Collectors, GraffitiA.
Persoană de contact:
Doina Vella – manager de proiect:
m: +40787 827 674 @: doina.vellar@gmail.com
Spraying History” este un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național” .